Elkészítése:
Lassú tűzön, gyöngyöztetve kell főzni legalább 6-8 órán keresztül, de még jobb ha tovább, akár 24 óránt át is fóheted. Ha pár evőkanál almaecetet teszel hozzá, akkor az segít kioldani a csontokból a kollagént és még jobb lesz az ásványi anyagok kiválasztása.
Húsos csontot is tehetsz bele, így tápanyag tartalma magas lesz.

Hatásai:

- csökkenti az ízületi fájdalmakat
- javítja az emésztést
- segít újjáépíteni a vékonybél falát
- segít az intolerancában, kevesebb élelmiszerre leszel érzékeny
- segíti a hasmenéses állapotok gyógyulását
- kötőszövet erősítő
- támogatja az immunrendszer működését
- ásványi anyagokban gazdag

Hozzávalók:
érdemes elővenni egy jó nagy fazekat és nagyobb adagban főzni így a mélyhűtőbe is kerülhet kis befőttesüvegekbe porciózva.
- 1 kg szárnyas csont vagy húsos csont (láb és nyak mindenképp legyen benne, akár több is)
- 5 l víz
- 1 fej hagyma héjjastól
- 1-2 evőkanál almaecet
- ízlés szerint tiszta bányasó pl. Parajdi
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál zellerszár vagy zellergumó
- mehet bele egy pucolt hagyma is
- és persze mehet minden más zöldség is, amit a levesbe tenni szoktál, pl. karalábé

A zöldségeket a főzés az.utolsó órájában add hozzá, ízesítsd petrezselyemzölddel!
Ha kihült, zselés, kocsonyás állagú lesz.
Nagyon fontos: csak szabadon tartott, természetes táplálékon tartott állat csontjait használd!
Ha nincs elegendő csontod, kiegészítheted a sült húsokból megmaradt csontokkal is a levesedet.

Váljék egészségedre!